ILR
Nederlands
ILR / Interne loop recorder
Een interne looprecorder (ILR) is een klein apparaatje (kleiner dan de gemiddelde USB stick) die onder de huid wordt geplaatst ter hoogte van het hart. Het registreert het ritme 24 uur per dag en detecteert te snelle of te langzame ritmes welke opgeslagen worden in het interne geheugen. Tijdens de controle op de polikliniek kunnen deze ritmes uitgelezen worden door de cardioloog.
Het apparaatje heeft een batterij die ongeveer 3 jaar mee gaat. Gedurende de 3 jaar zal de ILR periodiek worden uitgelezen op de polikliniek cardiologie. Indien er klachten zijn van wegraking/duizeligheid/palpitaties kan de ILR geactiveerd worden en zullen de ritmes op die momenten opgeslagen worden.
Als de batterij op is blijft de ILR doorgaans zitten onder de huid; tenzij er een specifiek reden is deze te verwijderen.
Een ILR wordt geplaatst bij:
patienten die onverklaarde wegrakingen
Bij een CVA/hersen infarct bij patienten met hoog risico op boezemritmestoornissen voor de detectie hiervan
Patienten met palpitaties waarvan de oorzaak ondanks uitgebreid holter onderzoek/loop recorder niet kan worden achterhaald.
De plaatsing
De plaatsing van een ILR gebeurt vanuit de dagbehandeling. Via een klein sneetje in de huid ter hoogte van de linker borst wordt de ILR onder de huid geschoven. Met een speciale pleister wordt de huid weer dicht gemaakt. Er gaan geen draden naar het hart.
De plaatsing duurt ongeveer 15 minuten en gaat zelden gepaard met complicaties.
De complicaties die voor kunnen komen zijn locale bloeduitstorting en infectie.
U kunt de ochtend van plaatsing uw gebruikelijke medicatie innemen.
Direct na de plaatsing kunt naar huis. Een controle volgt op de polikliniek ongeveer 2 weken nadien.
ILR
Papiamento
ILR